fbpx
9218435423.8dd5717.ffccbd451066455b895ad46a556de368

Suszone Pomidory – Poznań miasto doznań!

W ostatnim czasie wraz z przyjaciółką odwiedziłyśmy miasto Poznań. W poszukiwaniu doznań kulinarnych wybrałyśmy się do restauracji Suszone Pomidory.

Jest to włoska restauracja, która chwali się świeżymi produktami z własnej wędzarni oraz ze swojego ogródka. Przed wejściem znajduje się kilka stolików. W środku wita nas uśmiechnięta, chętna do pomocy załoga lokalu. Nie zrobiłyśmy wcześniejszej rezerwacji, więc musiałyśmy poczekać, aż zwolni się jakiś stolik. Na początek każdy stolik dostaje darmową karafkę wody z cytryną i miętą. Jest to super pomysł, zwłaszcza w upalne dni.

W menu znajdziemy pozycje wolne od glutenu i laktozy. Produkty ekologiczne oraz dania wegetariańskie i wegańskie. Oprócz stałego menu jest też karta sezonowa.

Na przystawkę wybrałyśmy:

  • Krewetki i kalmary w pikantnym sosie pomidorowym – krewetki królewskie / baby kalmary / kiełbasa Chorizo / chilli / czosnek / pietruszka – 36 zł

Bardzo smaczna a jednocześnie syta przystawka. Idealna do podzielenia się z osobą z którą przyszliśmy 😉 Dla osób lubiących pikantniejsze smaki będzie perfekcyjna. Robi wrażenie na kubkach smakowych. Zachęca do zamówienia kolejnych dań.

Jako kolejne dania zamówiłyśmy:

  • Pizza Primavera – sos pomidorowy / mozzarella / szynka parmeńska / rukola / pomidorki cherry / parmezan –  31 zł
  • Gęś Confit (350 g) / karta sezonowa – konfitowana noga gęsi / organiczne buraki w sosie balsamicznym / puree z organicznej dyni / sos Porto Demi Glace – 49 zł
  • Gicz Jagnięca (450 g) / karta sezonowa – wolno duszona gicz jagnięca z Nowej Zelandii / puree z ziemniaków / jarmuż – 55 zł

Prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów.

Pizza typowo włoska na przepysznym cienkim cieście, ze świeżymi składnikami. Dodatkowo na stoliku mamy różne oliwy. Gęś rozpływała się w ustach. Soczyste mięso. Dawno nie jadłam tak smacznych buraków, a puree z dyni to prawdziwe mistrzostwo. Całość tworzy jedyny niepowtarzalny boski smak. Gicz jagnięca równie smaczna, jednak przy tak dużej ilości porcji jak dla mnie byłby to już zbyt monotonny smak. Dla fanów takiego dania na pewno idealna.

Kolejny hit restauracji to:

  • Gnocchi z jagnięcym ragu / karta sezonowa – ragu z udźca jagnięcego / ser Pecorino Romano – 34 zł

Kolejne achy i ochy, których nie da się uniknąć zamawiając takie cuda. Mięciutkie, maślane domowe gnocchi z soczystym wręcz rozpływającym się w ustach ragu z udźca jagnięcego. Idealnym wykończeniem smaku są płatki sera. Prawdziwe niebo dla podniebienia.

Zakończeniem tej przepysznej kolacji był deser :

  • Fondant czekoladowy z domowymi lodami – 20 zł

Chwilo trwaj. Obłędny deser. Fondant idealny z płynnym środkiem, bardzo dobre domowe lody z kruszonką i przepysznym musem. Nic dodać, nic ująć.

Jeśli lubicie sprawiać przyjemność swojemu podniebieniu to musicie koniecznie odwiedzić Suszone Pomidory w Poznaniu. Jest to włoska restauracja, do której trafiłam kiedyś przez przypadek. Od tego przypadku za każdym razem będąc w Poznaniu szukam wolnej chwili aby trafić tam ponownie. Szef kuchni to prawdziwy wirtuoz smaku i wyglądu potraw. Restauracja ma trzy sale i naprawdę trzeba mieć farta aby znaleźć wolny stolik. Z tego powodu zrobiłam mało zdjęć restauracji, jednak na ich stronie znajduję się bogata galeria. Najlepiej zadzwonić do lokalu i zarezerwować stolik trochę wcześniej. W sezonie letnim dodatkowo działa przyjemnie zaaranżowany ogródek. Lokal jest przyjazny zwierzętom co sprawdziłam ze znaną Wam już naszą gwiazdą Mikem.

Jeśli chodzi o dania ze stałego menu to również polecam :

  • Pappardelle bolognese
  • Pappardelle ragu z kaczki
  • Pizza diavola
  • Pizza breasola

Dodatkowo dla osób ceniących sobie duży wybór win to miejsce będzie idealne. Tak więc zachęcam do odwiedzenia tej restauracji przy najbliższej Wam okazji.